Co je nového

Výměnné pobyty mládeže v zemích Visegrádu

17.10.2024

Mezinárodní visegradský fond vyhlásil 3. výzvu V4 Gen Mini-Grants, která přináší příležitost pro organizace pracující s mládeží, jež chtějí podpořit mezinárodní výměny a rozvoj mladých lidí ve věku 12 až 30 let. Výzva je zaměřena na krátkodobé pobyty, které umožňují mladým lidem získat nové zkušenosti a rozšířit si obzory, ať už jde o dovednosti v oblasti osobního rozvoje, poznávání nových kultur, či budování demokratických hodnot.

Tematické zaměření

Výměny mohou trvat maximálně sedm dní a měly by se zaměřovat na témata jako klimatická změna, historie a kulturní dědictví, zdravý životní styl, umění a kultura, demokratické hodnoty, podnikavost nebo jiné oblasti osobního rozvoje. Součástí projektu musí být i minimálně jedna společná akce, které se zúčastní všichni partneři, a jedna propagační akce pro širší veřejnost či místní komunitu.

Způsobilí žadatelé

Podporu mohou získat právnické subjekty, jako jsou školy, volnočasové kluby či různé asociace, které mají zkušenosti s prací s mládeží a sídlí v jedné ze zemí Visegrádské skupiny (V4). Projekty musejí být realizovány ve spolupráci minimálně dvou partnerů z těchto zemí, přičemž do výměn lze zapojit také sousední země, jako je Rakousko, Německo či Ukrajina.

Finanční podpora

Podpora, kterou lze v rámci programu získat, je určena na pokrytí nákladů spojených s cestováním, ubytováním, vstupným a honoráři. Paušální částka se pohybuje ve výši 50 až 60 EUR na osobu za den, přičemž celková podpora pro jeden projekt může dosáhnout až 10 000 EUR.

Uzávěrka pro podávání žádostí

Žadatelé mohou předkládat své projektové záměry od 1. října do 1. listopadu 2024, přičemž finální podání plných žádostí musí být provedeno do 15. listopadu 2024. Obdobné uzávěrky jsou plánovány také na březen a červenec příštího roku.

Odkaz pro více informací: V4 Gen Mini-Grants – Visegrad Fund – Visegrad Fund

zpět na výpis novinek