Co je nového

Horizont Evropa podpoří vzdělávání výzkumníků a klimatickou spolupráci měst

02.10.2024

Program Horizont Evropa vyhlásil dvě nové výzvy zaměřené na výměnu pracovníků ve výzkumu a podporu měst směřujících ke klimatické neutralitě.

Výměna odborníků v roce 2024 (1. pilíř – Akce Marie Skłodowska-Curie)

První výzva podpoří mezinárodní a mezisektorové výměny odborníků zapojených do výzkumu a inovací. Zúčastnit se mohou nejen výzkumníci na všech úrovních kariéry, od doktorandů až po postdoktorandy, ale také administrativní a techničtí pracovníci včetně malých a středních podniků.

Cílem této iniciativy je podpořit rozvoj odborných znalostí a dovedností, kariérní růst a zvýšit inovační kapacity zapojených organizací, a to nejen z EU, ale i z dalších partnerských zemí. Celková alokace pro tuto výzvy činí 99,47 milionů EUR. Konsorcia, která se chtějí zapojit, musí zahrnovat minimálně tři partnery z různých zemí, z toho dva musí pocházet z členských států EU nebo programových zemí. Financování bude poskytováno formou jednotkových příspěvků na výzkumné aktivity, školení, networking a řízení projektů.

Zájemci mohou podávat žádosti do 5. února 2025.

Odkaz pro více informací: EU Funding & Tenders Portal (europa.eu)

Spolupráce měst pro klimatickou neutralitu (Mise Klimaticky neutrální a chytrá města)

Druhá iniciativa v rámci projektu NetZeroCities propojí města, která již v minulosti úspěšně realizovala své klimatické a chytré projekty s městy, která pracují na dosažení klimatické neutrality. Tato spolupráce bude probíhat formou 18měsíčního mentoringového programu, který bude zahrnovat online i fyzická setkání. Výstupem programu bude akční plán pro přechod ke klimatické neutralitě.

Program je určen pro města jakékoliv velikosti, která se zaváží dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 a nejsou zatím součástí Mise Klimaticky neutrální a chytrá města. Zájemci mohou získat pokrytí nákladů spojených s cestami a pobytem dvou zástupců v partnerských pilotních městech, mezi která patří například Oslo, Bratislava, Helsinki nebo Košice.

Žádosti mohou města podávat do 31. října 2024.

Odkaz pro více informací: Join the EU Cities Mission Twinning Learning Programme and twin to win on climate neutrality! – NetZeroCities

zpět na výpis novinek