Co je nového

Podpora projektů na síti TEN-T

01.10.2024

V programu CEF (Connecting Europe Facility) byla vyhlášena nová výzva zaměřená na projekty rozvoje dopravní infrastruktury v oblastech hlavní a globální sítě TEN-T. Výzva cílí na podporu studií a prací v oblasti silniční a železniční dopravy, chytré a interoperabilní dopravy, multimodální mobility a bezpečné dopravy. O podporu mohou žádat právnické osoby, a to jak samostatně, tak v konsorciích.

Pro tuto výzvu je vyčleněno 2,5 miliardy EUR, z čehož 1,55 miliardy EUR je v kohezní obálce. Míra podpory může dosáhnout až 85 % způsobilých nákladů. U projektů zaměřených na terminály kombinované dopravy, překladiště a multimodální logistické platformy je míra spolufinancování omezena na 49 %.

Ke každé žádosti musí být přiložen souhlas členského státu, tzv. Letter of Support (LoS), který vydává Ministerstvo dopravy ČR. Kromě toho je třeba předložit dokumentaci o vlivu projektu na životní prostředí (Environmental Compliance File), která může vyžadovat stanoviska Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství. Tento proces musí být dokončen do 27. října 2024.

Výzva bude oficiálně vyhlášena 24. září 2024 a termín pro podání žádostí je stanoven na 21. ledna 2025.

Odkaz pro více informací: Ministerstvo dopravy ČR – Program CEF (mdcr.cz)

zpět na výpis novinek